söndag 17 oktober 2010

Surdegsbröd x4

Sköna söndag- Frukostfrallor med tranbär.

Vad gör man när man har en helg ledig och lite ändrade planer? Jo man passar på att baka upp ett stort lager med bröd.
Jag började i går med nattjästa frukostfrallor med tranbär, lyxigt att börja dagen med nybakade frallor och morgontv medan 3 andra surdegar var iordningsatta.

Började med ett grövre rågbröd med solrosfrön och tranbär (funkar jättefint i bröd), skållade rågkross i går som jag i sista sekund kom på att blanda i. Skapligt lös deg som jäste utav bara tusan. Det är något med min rågsurdeg, den har kraft i sig.
Brödet blev riktigt bra, fin yta och kompakta som jag vill ha dem. fyndade en ny brödform på loppis går, en lite högre röd för 10 kr. Inget fel på den kan jag konstatera!

Övergick sedan till levainen, trodde inte att vetesurdegen skulle ha tagit sig men det var riktigt fina bubblor. Ned i min nyinförskaffade låda från Coop och på jäsning. Sedan blandade jag i hop valnöt och mandelbrödet, lite kletigt, kan har blivit lite för lite mjöl.

Fördelen med långa jästider är att man hinner mycket, jag passade på att ta en morgonpromenad innan första vikningen av levainen.

Pyssligt värre men fruktansvärt roligt! Vika, vila vika vila osv.
Väl på bordet hade degen stora fina bubblor och var riktigt spänstig. Vek i hop dom två limporna och in i ugnen,
det svåraste momentet helt klart.
Väl ute var levainen precis så där bra som bilderna i nya brödboken, stora fina hål, lite lagom seg och fin utanpå. Smakade riktigt bra.


 Bra blev Valnöt och mandelbrödet likaså, de flöt dock ut lite väl mycket på pltåen, var lite svåra att hantera på bakbordet, krävdes mycket mjöl under och tungan rätt i mun vid runddrivningen. Ser så där grova och rustika ut.

Jag är nöjd, nu har jag bröd för många veckor, efter att ha börjat baka hemma har jag ingen större lust att köpa bröd. Det är ju verkligen enorm skillnad!

0 kommentarer:

  © Blogger template 'Solitude' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP