söndag 28 november 2010

Lussebullar med mandelmassa och vit choklad

Traditioner är till för att förnya, i mitt hem skall det helst vara lussekatter, inget mer än så. Annat i år. Nu gjorde jag runda bullar, fyllda med mandelmassa och vit choklad.


Ett tips är att smälta smöret tillsammans med saffarnet, det ger lite mer smak och färg än om man blandar ned direkt i degen. Självklart görs degen på riktigt smör, det är ju trots allt jul.

ca 40 bullar
200 g smör.
5 dl standardmjölk.
50 g jäst för söta degar.
1 g saffran (två kuvert)
1 1/2 -2 dl socker.
cirka 13-14 dl vetemjöl special.

Fyllning.
100 g vit choklad.
100 g riven mandelmassa
ca 50 g smör.

Smält smöret tillsammans med saffranet. Tillsatt mjölklen och låt svalna till ca 37 grader. Lös jästen i lite av vätskan och blanda sedan ned allt tillsammans med socker och salt. Blanda ned sedan ned mjölet, lite i taget och låt maskinen gå ett tag. Degen ska vara smidig men inte för fast, ungefär som en barnmage i konsitensen.

Låt sedan jäsa under bakduk ca 30 minuter. Stjälp sedan upp degen på mjölat bakbord. Är den allt för lös kan man försiktigt knåda lite mer mjöl. 

Dela degen i bitar, ca 50 g styck, Platta ut varje degklutt till en rund kaka, bred lite smör i mitten, strö på mandelmassa och riven choklad.





Vik i hop och nyp samman, rundriv sedan bullen till fin form. Gör så med alla bullarna. låt dem sen jäsa i 30 minuter ungefär. Pensla med uppvispat ägg.



Grädda mitt i ugnen i 225 grader i ca 15 minuter tills de fått fin färg. Låt svalna under bakduk.
Vill man kan ta hälften av degen och baka ut i hederliga snäckor, kavla då ut en rektangel, bred på smör, strö på mandeln och choklad och rulla i hop. Skär sedan rullen i bitar och lägg på plåt. Pensla med ägg och strö på mandelflarn. Líka gott!

0 kommentarer:

  © Blogger template 'Solitude' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP